İŞVERENİN DEVAMSIZLIK NEDENİYLE SÖZLEŞMEYİ HAKLI SEBEPLE FESHİ
Yasalarımıza göre işveren işçi ile olan sözleşmesini devamsızlık sebebiyle haklı olarak feshedip, işçiyi işten çıkarma hakkına sahiptir. Bu hakkın kullanılması belli şartlara bağlanmıştır. Aşağıda kanun ve içtihat ile gösterildiği üzere işçinin;
(i)bir ayda üç iş günü,
(ii)ardı ardına 2 iş günü,
(iii)bir ay içinde iki defa herhangi bir tatil gününden sonraki iş günü,
işe gelmemesi iş sözleşmesinin haklı feshini doğurur.
4857 sayılı İş Kanunu'nun 25 II- (g) bendinde, “işçinin işverenden izin almaksızın veya haklı bir sebebe dayanmaksızın ardı ardına iki iş günü veya bir ay içinde iki defa herhangi bir tatil gününden sonraki iş günü, yahut bir ayda üç işgünü işine devam etmemesi” halinde işverenin haklı fesih imkanının bulunduğu kurala bağlanmıştır.
Aynı şekilde iş yerinde cumartesi günü iş günü ise belirtilen günde devamsızlık da diğer koşulların varlığı halinde haklı fesih nedenini oluşturabilir.
Yargıtay 9. Hukuk Dairesinin 2016/33292 Esas 2020/17467 Karar sayılı kararında "Devamsızlık süresi, ardı ardına iki iş günü veya bir ay içinde iki defa herhangi bir tatil gününden sonraki iş günü ya da bir ayda üç işgünü olmadıkça, işverenin haklı fesih imkanı yoktur. Belirtilen iş günlerinde hiç çalışmamış olunması gerekir. Devamsızlık saatlerinin toplanması suretiyle belli bir gün sayısına ulaşılmasıyla işverenin haklı fesih imkanı doğmaz." denilmektedir.