BASIN KANUNU VE İNTERNET ERİŞİMİ İLE İLGİLİ DÜZENLEMELER 31987 SAYILI RESMİ GAZETE'DE 18 EKİM 2022 TARİHİNDE YAYIMLANARAK YÜRÜRLÜĞE GİRDİ
7418 Sayılı Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunla yapılan düzenlemeler ise şöyledir;
A. Gündemde “Medyaya Sansür” olarak yer alan düzenlemeler
Türk Ceza Kanunu’na “Halkı Yanıltıcı Bilgiyi Alenen Yayma” başlığıyla eklenen 217/A maddesi ile “Sırf halk arasında endişe korku veya panik yaratmak amacıyla ülkenin iç ve dış güvenliği kamu düzeni ve genel sağlığı ile ilgili gerçeğe aykırı bir bilgiyi kamu barışını bozmaya elverişli şekilde alenen yayan kimse 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılır” şeklindedir. Maddenin 2. Fıkrasında ise suçu işleyen kişinin gerçek kimliğini gizlemesi veya bir örgütün faaliyeti çerçevesinde bu suç işlemesi ağırlaştırıcı sebep olarak öngörülmüş ve cezanın yarı oranında artırılacağı belirtilmiştir.
Ceza Muhakemesi kanununa eklenen düzenleme ile bu suç yönünden verilecek ceza miktarına bakılmaksızın hem istinaf hem de sonrasında temyiz yolu açık olacaktır.
İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi Ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanunda yapılan değişiklikle; Bilgi teknolojileri iletişim kurumu başkanının re’sen erişim engeli yetkisi genişletilmiş, Çocukların cinsel istismarı, Uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanılmasını kolaylaştırma , Sağlık için tehlikeli madde temini, Müstehcenlik, Fuhuş, Kumar oynanması için yer ve imkân sağlama, Atatürk Aleyhine İşlenen Suçlar Hakkında Kanunda yer alan suçlar, Futbol ve Diğer Spor Müsabakalarında Bahis ve Şans Oyunları Düzenlenmesi Hakkında Kanunda yer alan suçlar, Milli İstihbarat Teşkilatının görev ve faaliyetlerine ilişkin bilgi ve belgeleri, yetkisiz olarak alma, temin etme, çalma, sahte olarak üretme, bunlar üzerinde sahtecilik yapma ve bunları yok etme ile MİT mensupları ve ailelerinin kimliklerini, makam, görev ve faaliyetlerini herhangi bir yolla ifşa etme, MİT mensuplarının kimliklerini sahte olarak düzenleme veya değiştirme ya da bu sahte belgeleri kullanma suçları bakımından İçerik veya yer sağlayıcının yurt dışında olup olmadığına bakılmaksızın bu içeriklerle ilgili başkanın re’sen erişim engeli kararı verme yetkisi getirilmiştir.
B. Sosyal Ağ Sağlayıcıları ile ilgili düzenlemeler
İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi Ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanunda yapılan değişikliklerle sosyal ağ sağlayıcıları için de bir dizi yeni düzenlemeler getirilmiştir. Bunlardan öne çıkanlar;
Sosyal ağ sağlayıcılarının Bilgi Teknolojileri Kurumuna sunacakları raporlarda başlık etiketleri, öne çıkarılan veya erişimi azaltılan içeriklere ilişkin algoritmalarına, reklam politikalarına ve şeffaflık politikalarına ilişkin bilgileri paylaşması zorunluluğu getirilmiştir.
Sosyal ağ sağlayıcılarının, kullanıcılara öneriler sunarken hangi parametreleri kullandığına dair bilgileri internet sitesinde açık, anlaşılır ve kolaylıkla ulaşılabilir şekilde yer verme yükümlülüğü, reklamlara ilişkin içerik, reklam veren, reklam süresi, hedef kitlesi, ulaşılan kişi veya grup sayısı gibi bilgilerin yer aldığı bir reklam kütüphanesi oluşturarak bunu internet sitesi üzerinden yayınlama ve Bilgi Teknolojileri Kurumuna sunacağı raporda yer verme yükümlülüğü getirilmiştir.
Sosyal Ağ Sağlayıcılarının Türk Ceza Kanununda yer alan; Çocukların cinsel istismarı, Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma, Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak, Anayasal Düzene ve Bu Düzenin İşleyişine Karşı Suçlar, Devlet Sırlarına Karşı Suçlar ve Casusluk suçlarına konu internet içeriklerini oluşturan veya yayan faillere ulaşmak için gerekli olan bilgileri Cumhuriyet Savcılıkları ve mahkemelerle paylaşması aksi halde sosyal ağ sağlayıcının internet trafiği bant genişliğinin yüzde doksan oranında daraltılması müeyyidesine maruz kalma zorunluluğu getirilmiştir.
C.İnternet Haber Siteleri ile ilgili düzenlemeler
Basın Kanununda yapılan değişiklik ve yeni ihdas edilen maddelerle birlikte internet haber siteleri, “yaygın süreli yayın” olarak kanun kapsamına alınmış, İnternet haber sitesi vasfının kazanılması bulundukları yer Cumhuriyet Başsavcılıklarına gerçeğe uygun ve doğru beyanname verme zorunluluğuna tâbi kılınmıştır. Kanun kapsamına alınan internet haber sitelerinin, kendilerine ve yer sağlayıcı kuruluşlarına ait iletişim verilerinin, sitenin ana sayfasında bulundurulması, yayınladıkları içeriklere ait ilk yayından ve içerikle ilgili sonraki güncellemelere dair tarih bilgilerinin içerik üzerinde bulundurulması zorunlu hale getirilmiştir.
İnternet haber siteleri için de, Süreli yayınlarda olduğu gibi kişilerin şeref ve haysiyetini ihlal edici veya kişilerle ilgili gerçeğe aykırı yayım yapılması halinde, düzeltme ve cevap haklarının nasıl kullanılacağına dair kanunun 14. Maddesinde düzenleme yapılmıştır.
Basın Kanunu kapsamına girecek internet haber sitelerinin;
D.Basın Kartı İle İlgili Düzenlemeler
Basın kanununda yapılan düzenlemelerle birlikte basın kartının verilmesine, basın kartı verilecek basın mensuplarında bulunması gereken şartlara, basın kartının iptaline ilişkin düzenlemeler Basın kanunu kapsamına alınmıştır.
E.Basın İlan Kurumu İlan Portalı ile ilgili Düzenlemeler
Basın İlan Kurumunun Teşkiline Dair Kanunda yapılan değişikliklerle birlikte, resmi gazetede yayını zorunlu olanlar hariç Cumhurbaşkanlığı dahil kurum ve kuruluşların mevzuat gereği kendi internet sitelerinde yayınlamaları gereken içeriklerin Basın İlan Kurumu ilan portalında yayınlanması zorunlu hale getirilerek, kamu kurum ve kuruluşlara ait ilanların tek bir portal üzerinden takip edilmesi imkanı sağlanmıştır.