ASUTAY Law & Mediation
CLICK TO PAY

TAKİP GÜNÜ YAPILAN ÖDEMENİN TAKİPTEN ÖNCE YAPILAN ÖDEME OLARAK KABUL EDİLMEMEKTEDİR.

Yüksek Mahkeme kanun yararına bozma istemi üzerine gelen uyuşmazlıkta borcun takipten önce ödendiğinin ispatı için alacaklının hesabına borç miktarının gönderildiğini bildirmesi veya alacaklının bu durumdan haberdar olması gerektiğinin ispatlanması gerektiğini vurgulamıştır.

6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu'nun 89'ncu maddesi gereğince, para borçları ödeme zamanındaki alacaklı yerleşim yerinde ifa edilir.

Yani para borcu götürülecek borçlardan olduğundan, alacaklıya bizzat ya da bildirdiği yere götürülerek ödenerek sonlandırılabilir.

6098 sayılı TBK'nun 100. (Eski 818 sayılı BK 84. ) maddesinde, "Borçlu faiz veya masrafları tediyede gecikmiş değil ise, kısmen yaptığı ödemeyi ana borçtan düşme hakkına sahiptir" hükmü yer almaktadır.

Bu durumda, banka hesap numarasına yapılan ödemeden takipten sonra alacaklının ya da vekilinin haberdar edildiği ispatlanamadığından ve alacaklının her gün ve saatte banka hesabını denetlemesi hayatın olağan akışı içinde mümkün değildir.

Yargıtay 6.HD.’nin 2022/895 E. 2022/1288 K. Sayılı ilamında; “Bu durumda, banka hesap numarasına yapılan ödemeden takipten sonra alacaklının yada vekilinin haberdar edildiği ispatlanamadığından ve alacaklının her gün ve saatte banka hesabını denetlemesi hayatın olağan akışı içinde mümkün bulunmadığından dolayı bu ödemenin kısmi ödeme olduğunun kabulü gerekir. O halde, mahkemece takip günü yapılan ödemenin takipten önce yapılan ödeme olarak kabul edilemeyeceği ve alacaklının takipte haklı olduğu gözetilerek, takip tarihi itibarıyla tespit edilen toplam borç üzerinden borçlunun icra vekalet ücreti ve takip masraflarından sorumlu olacağı kabul edilerek buna göre bir karar verilmesi gerekirken, ödeme emrinin tebliğinden önce ödeme yapıldığı kabul edilerek yazılı şekilde karar verilmesi usul ve yasaya aykırı görülmekle Adalet Bakanlığının kanun yararına bozma istemi kabul edilerek mahkeme kararının kanun yararına bozulması gerekmiştir.” Şeklinde karar verilmiştir.

© Copyright 2020 Asutay Law & Mediation