ASUTAY Droit & Médiation
Cliquez Pour Payer

BORÇLU HACZEDİLEN MALINI, İCRA DAİRESİNDEN SATIŞ YETKİSİ ALARAK KENDİSİ ALICI BULUP SATABİLİR.

 

24.11.2021 tarihli 7343 Sayılı İcra Ve İflas Kanunu İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun 12. Maddesi ile 2004 Sayılı İcra ve İflas Kanunu’na eklenen 111/A. Maddesi gereğince artık koşulları varsa borçlu haczedilen malının rızaen satışı için icra dosyasının bulunduğu İcra Müdürlüğü’nden satış yetkisi talebinde bulunabilmektedir. 

İcra ve İflas Kanununa eklenen bu yeni hükümle borçlu hem satış masraflarından kurtulacak hem de haczedilen malın bir an önce satılıp borçlarının kapanmasını sağlayacaktır. 

Ancak bu talep borçlunun haczedilen malının kıymet takdirinin tebliğinden itibaren yedi gün içinde talep edebilecektir. Eğer haczedilen malın kıymet takdiri kesinleşmiş ise borçlu rızaen satış yetkisi verilmesi talebinde bulunamayacaktır. 

Yeni olan bu uygulama ise şu şekilde yapılmaktadır;

A.Haczedilen malın kıymet takdirinin tebliğinden sonra yedi gün içerisinde borçlu icra dairesine başvurarak haczedilen malının rızaen satışı için kendisine yetki verilmesini talep edecektir. Aynı zamanda henüz kıymet takdiri yapılmadıysa borçlu kıymet takdirinin yapılmasını isteyebilir. 

B.Satış yetkisi verilmesine ilişkin borçlunun talebi üzerine İcra Müdürlüğü borçluya on beş günlük süre verir. 

C.Borçlu haczedilen malın satış miktarı, en az malın kıymet takdirinin yüzde doksanına karşılık gelen miktarı ile o malla güvence altına alınan ve satış isteyenin alacağına rüçhanı olan alacakların toplamından hangisi fazla ise bu miktarı ve ayrıca bu miktara ilave olarak bu aşamaya kadar bu haczedilen mal için yapılan takip masrafları toplamından az olmaz.  

Örnek: Malın muhammen bedeli (kıymet takdiri) 100.00,00 TL olsun, İcra dosya borcu 90.000,00 TL olsun ve bu icra dosyasında ki haczedilen malın satışına ilişkin masraflar toplamı 1.000,00 TL olsun bu durumda borçlu haczedilen malını bulacağı alıcıya en az 100.000,00 TL*%90 + 1.000,00 = 91.000,00 TL ile satabilecektir. 

D.Verilen bu on beş günlük süre içerisinde borçluyla anlaşan alıcı belirlenen bedeli icra dosyasına yatıracaktır. Belirlenen satış bedelinin ödenmesinden sonra icra müdürü, gerekli bilgi ve belgeleri temin ettikten sonra satışın onayı ile malın devir ve teslim işlemlerinin yapılmasına karar verilmesi için dosyayı derhal icra mahkemesine gönderecektir. 

E.Mahkeme ise en geç on gün içinde yapacağı inceleme sonucunda talebin kabulüne veya reddine kesin olarak karar verir. Kabul kararıyla malın mülkiyeti alıcıya geçer ve tüm hacizler kaldırılarak devir ve teslim yani tescil işlemleri gerçekleştirilir. Red kararı verilmesi halinde alıcı tarafından yatırılan bedel kendisine iade edilir. 

Sonuç Olarak; Kanun maddesinde belirtilen süreler içerisinde borçlu rızaen satış yetkisi aldıktan sonra yaklaşık 1 aylık bir sürede malın satışını gerçekleştirecektir.

 

2004 Sayılı İcra ve İflas Kanunu’nun, Borçluya satış yetkisi verilmesi 111/A Maddesi;

Borçlu, kıymet takdirinin tebliğinden itibaren yedi gün içinde haczedilen malının rızaen satışı için kendisine yetki verilmesini talep edebilir. Kıymet takdiri yapılmadığı durumlarda borçlu da kıymet takdiri yapılmasını isteyebilir. İcra müdürü, kıymet takdirinin kesinleşmesinden sonra cebrî satış işlemlerini durdurarak borçluya on beş günlük süre verir. Borçluya verilen sürenin başlangıcından üçüncü fıkra uyarınca verilen icra mahkemesinin kararına kadar geçen sürede alacaklı bakımından satış isteme süresi işlemez. 

Rızai satışta bedel, malın muhammen kıymetinin yüzde doksanına karşılık gelen miktarı ile o malla güvence altına alınan ve satış isteyenin alacağına rüçhanı olan alacakların toplamından hangisi fazla ise bu miktarı ve ayrıca bu miktara ilave olarak bu aşamaya kadar bu mahcuz için yapılan takip masrafları toplamından az olamaz. 

Borçluyla anlaşan alıcının belirlenen bedeli birinci fıkra uyarınca borçluya verilen on beş günlük süre içinde dosyaya ödemesi hâlinde icra müdürü, gerekli bilgi ve belgeleri temin ettikten sonra yukarıda belirtilen şartların bulunduğunu tespit ederse satışın onayı ile malın devir ve teslim işlemlerinin yapılmasına karar verilmesi için dosyayı derhâl icra mahkemesine gönderir. Mahkeme, en geç on gün içinde yapacağı inceleme sonucunda dosya üzerinden talebin kabulüne veya reddine kesin olarak karar verir. Kabul kararıyla malın mülkiyeti alıcıya geçer ve tüm hacizler kaldırılarak devir ve teslim işlemleri gerçekleştirilir. Ret kararı verilmesi hâlinde yatırdığı bedel alıcıya iade edilir. 

Bu madde uyarınca yapılacak satışlar hakkında niteliğine uygun düştüğü ölçüde bu Kanunun diğer hükümleri uygulanır. 

Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar, Adalet Bakanlığınca yürürlüğe konulan yönetmelikle belirlenir.

 

© Copyright 2020 Asutay Droit & Médiation