ASUTAY HUKUK BÜROSU
ÖDEME YAPMAK İÇİN TIKLAYIN

KİRACI KİRA BORCUNU ARTIŞ ORANINA GÖRE EKSİKSİZ OLARAK ÖDEMEKLE YÜKÜMLÜDÜR.

Türk Borçlar Kanunu gereğince kiracı, kira bedelini eksizsiz bir şekilde ödemekle yükümlüdür.

Bilineceği üzere yenilenen kira sözleşmelerinde Türk Borçlar Kanunu’nun 344/1. Maddesi gereğince, kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında tüketici fiyat endeksindeki oniki aylık ortalamalara göre değişim oranını geçmemek koşuluyla geçerlidir. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanmaktadır. (11.06.2022 tarihinde eklenen geçici madde ile 1/7/2023 (bu tarih dâhil) tarihleri arasında yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmalar, bir önceki kira yılına ait kira bedelinin yüzde yirmi beşini geçmemek koşuluyla geçerlidir.)

İşte kiracı yenilenen kira sözleşmelerinde ödediği kira bedelini artış oranını doğru hesaplayarak kiraya verene ödemekle yükümlüdür. Aksi takdirde kiracı tarafından kiraya verenin banka hesabına yatırılan paranın itiraz edilmeksizin kiraya veren tarafından kabul edilmiş olması bakiye borç bulunmadığı anlamına gelmeyecek ve mahkemece artış oranına göre kiracının ödemekle yükümlü olduğu kira bedelleri tespit edilip ödenen kısım düşülerek kalan borç üzerinden bakiye tutar hesaplanarak kiracının ödemekle yükümlü olduğu bedel tespit edilecektir.

Yargıtay 3.Hukuk Dairesi’nin 2017/4899 E. 2019/315 K. “Taraflar arasında geçerli 01.01.2007 başlangıç tarihli ve 3 yıl süreli kira sözleşmesinin varlığı hususunda herhangi bir uyuşmazlık bulunmamaktadır. Kira sözleşmesinin özel şartlar bölümünde yer alan 9. maddesinde kira bedelindeki artışların yıllık olarak % 25 oranında olacağı kararlaştırılmıştır. Türk Borçlar Kanununun (TBK) 344/1 maddesinde tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaların bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerli olacağı ve bu kuralın bir yıldan uzun süreli kira sözleşmelerine de uygulanacağı düzenlenmiştir. Taraflar arasında geçerli kira sözleşmesine göre kiracı özel hukuk tüzel kişisi olup sözleşmede kararlaştırılan artış şartı sözleşme süresi tamamlanana kadar geçerlidir.

Bununla birlikte Türk Borçlar Kanunu m. 104'e göre dönemsel edimli sözleşmelerde alacaklı tarafın çekince belirtmeksizin makbuz vermesi halinde ancak önceki döneme ilişkin edimler ödenmiş sayılacağından ve kiraya veren tarafından kiracıya bu nitelikte makbuz verilmediğinden banka hesabına yatırılan paranın itiraz edilmeksizin kiraya veren tarafından kabul edilmiş olması, bakiye borç bulunmadığını göstermez. Buna göre Mahkemece sözleşmedeki artış oranına göre ödenmesi gereken kira bedelinin tespit edilerek bu miktardan ödenen kısım düşürülerek, gerekirse bilirkişi incelemesi de yapılarak varsa bakiye tutar üzerinden itirazın iptaline karar verilmesi gerekirken bu yönde inceleme yapılmaksızın karar verilmesi doğru değildir.” Şeklinde açıklanmıştır.

 

 

© Copyright 2020 Asutay Hukuk ve Arabuluculuk Ofisi